Функционалният фитнес става все по-популярен, но знаехте ли, че неговата история датира още от Древна Гърция? Този тип трениране е обявен за петия най-популярен фитнес метод през 2023, но нека се върнем назад във времето, за да разберем как се е появил, кога е станал популярен в света и в България, как се развива и какво е неговото бъдеще.

  • Функционалният фитнес през годините

Подобно на калистениката и вдигането на тежести, които са част от познатия ни сега функционален фитнес, той също произлиза от Древна Гърция. Практикували са го нормалните жители, които по този начин са се поддържали активни и способни да изпълняват ежедневните си задължения. Има изследователи на спорта, които твърдят, че Хипократ е използвал методи от функционалния фитнес, за да лекува свои пациенти. След края на Гръцката империя спортът остава привилегия само за войниците и благородниците, но това се променя близо хилядолетие по-късно, когато идеята, че функционалното трениране може да се използва като начин за рехабилитация става популярен. Това обаче още не е спортът, който познаваме днес. Той се появява и става известен през 1990, благодарение на Грег Гласман, който създава известния ни в момента метод за трениране. Той, подобно на древните гърци, проповядва именно това, че чрез функционалния фитнес може да поддържаме психическите и физическите си способности, за да можe да изпълняваме дневните си задължения и да се справяме с трудности. Така се оказва, че въпреки многото разлики и изминалите вековете същността на този начин на трениране си остава същата. 

Уред за фукционално трениране в миналото

  • От метод за рехабилитация до състезателен спорт

Въпреки дългата история на функционалното трениране, то придобива състезателен характер доста след популяризирането си през 90те. Трудно е да се определи кое е първото състезание по функционален фитнес поради различните тълкования на спорта преди да се появи световната федерация International Functional Fitness Federation (iF3). Тя си поставя за цел да стандартизира функционалния фитнес и да го направи част от Олимпийските игри. Първата голяма стъпка към това е Световното първенство, организирано за първи път през 2017 година. Оттогава всяка година iF3 World Championship е най-голямото събитие за функционален фитнес. Всяка страна с федерация част от iF3, каквато вече е и България, може да изпраща състезатели на него. Освен Световното първенство iF3 организира все повече състезания – Европейско, Световно за младежи, такова за ветерани, дори има специално събитие за военни. Наличието на толкова много състезания подпомага популяризирането на спорта и добрата подготовка на атлетите, която ще бъде от голямо значение при постигането на заветната цел – функционалният фитнес да бъде олимпийски спорт.

  • Разрастване на спорта

С появaта на все повече състезания, част от календара на световната федерация, и набирането на все по-голяма популярност, броят на атлетите, които практикуват функционален фитнес, също расте, а с него и този на залите, в които се подготвят. По света тези зали са безброй, но за щастие те стават все повече и в България –  в София, където има голям избор на специализирани зали за функционално трениране, Пловдив, Велико Търново, Варна и много други. Така този вид трениране става много по-достъпен за всеки желаещ. Голяма част от тези зали са и членове на Българската федерация по функционален фитнес.

  • Българска федерация по функционален фитнес

В отговор на разрастването на функционалния фитнес в България се появява и Българската федерация по функционален фитнес през 2022. За нашите цели може да прочетете тук: https://ffbulgaria.com/za-nas/ . След тяхното постигане спортът ще може да бъде признат от държавата като официален такъв, което ще направи всичко за атлетите и залите много по-лесно. Стъпка към това е признаването на Българската федерация от iF3, което става факт през март 2024. Тогава президентът на Световната федерация Гретчен Китълбърг казва: „ За нас е чест да приветстваме Българската федерация към семейството на iF3. Екипът, който седи зад нея, има много добри познания за спорта и е силно мотивиран да ръководи такава асоциация в тяхната страна. Очакваме с нетърпение да видим българските атлети да се състезават на световната сцена през този сезон.“  Това е голямо признание за нас и ще отвори много възможности пред състезателите в България. 

  • Бъдещето на функционалния фитнес

Целият този напредък в различни аспекти на функционалния фитнес е само началото в развитието на спорта – бъдещето му е повече от светло. В България освен постигане на всички цели, които сме си поставили от федерацията, ще започнем да организираме и по-мащабни, стандартизирани състезания, които ще дават поле за изява на българските състезатели и допълнителна подготовка за тяхното участие на световна сцена, а това съвсем скоро може да не са само състезанията организирани от iF3. Голямата цел и мечта на всички федерации по функционален фитнес – участието на спорта в Олимпийски игри – изглежда все по-близо – с нарастващата популярност на спорта и навлизането на все повече спортове в Олимпиадата (вече има обявени 5 нови спорта, част от програмата за олимпиадата в Лос Анджелис през 2028). Изкуственият интелект предрича, че ако iF3 и всички федерации част от нея продължават с усилията за покриване на всички критерии на Олимпийската федерация, функционалният фитнес ще бъде част от Олимпийските игри през 2036. 

Функционалният фитнес е спорт с голяма история и още по-голямо бъдеще. Той се развива всекидневно, като България успява да не изостава в това развитие. Нямаме търпение да видим разрастването на този страхотен спорт и всички успехи на български спортисти в него, а те със сигурност предстоят.

Статията написа Мила Костадинова